De Profielschets

Een satirische roman over de academische perikelen van Professor Brakhoven bij het bepalen van de profielschets van een nieuwe hoogleraar wijsbegeerte. En de ontluisterende ontmoeting met zijn echtgenote, die werkloos en lusteloos vegeteert in een nieuwbouwwijk ergens in een randstedelijk suburbia.


Bestel hier De profielschets Paperback, €18.50


ISBN 902952278Samenvatting
-----------------------------------------------------------------------------------------
In De profielschets ontrolt zich een intrige vol menselijk drama en venijn, gecomprimeerd tot een dag. De vakgroep Wijsbegeerte van de Amsterdamse universiteit gaat een nieuwe hoogleraar aanstellen. Dat is geen sinecure gezien de richtingenstrijd en onderlinge vetes die er heersen. Over één ding is men het echter eens: de nieuwe hoogleraar moet een vrouw zijn.

Uitgesproken kandidaat is Anja Griffioen. Zij heeft haar sporen binnen de vakgroep verdiend maar is ook controversieel. De lepe hoogleraar Contemporaine wijsbegeerte Bernt Brakhoven heeft echter een andere vrouw op het oog: een buitenlandse filosofe naar wie meer dan alleen zijn intellectuele begeerte uit gaat. En dan is er nog de eigenzinnige Det van Vliet, die op het laatste moment bedenkt dat er ook voor haar kansen zijn. Na maanden gebakkelei hoopt men tijdens de vakgroepsvergadering eindelijk tot een profielschets te komen.

Ondertussen volgt de lezer wat er zich op hetzelfde moment afspeelt in het hoofd en het leven van Ella, een buiten de vakgroep gevallen promovenda en tevens de echtgenote van Bernt Brakhoven. Zij vegeteert werkloos en lusteloos in een nieuwbouwwijk ergens in een randstedelijk suburbia. Haar eenzaamheid, gefnuikte illusies en hardnekkige herinneringen aan gewelddadigheden in de huiselijke kring komen messcherp naar voren tijdens een lange sessie bij haar psychiater.

Ondertussen, nog steeds diezelfde dag, probeert haar zoon Tobias, een verlegen en angstig jongetje van zeven, het broze ijs uit op het slootje voor hun huis.Recensies
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Met De profielschets bewijst Hermsen dat de academische roman vleugels kan krijgen, belangrijke kwesties zoals de machtsverhouding tussen vrouwen en mannen kan aangaan en behalve diepgaand ook buitengewoon amusant kan zijn.’
(Tom van Deel, in Trouw).

'De profielschets is een Onder professoren van Hermans vanuit het perspectief van een jonge onderzoekster. Verplichte literatuur voor beleidsmakers die echt willen weten waarom vrouwen in hogere rangen aan de universiteit zo zeldzaam zijn. Voor alle anderen een amusant en scherp geschreven boek.'
(Clara Strijbosch, in De Volkskrant)


'Met De profielschets is er een academische roman van formaat bijgekomen, die veel te genieten geeft, ook voor degene die het milieu van binnenuit kent. Hermsen weet intimiteit en distantie op een knappe manier met elkaar te verstrengelen. Zij beheerst een stijl van vertellen die zowel invoelend als kritisch beschrijvend is. Met De profielschets bewijst Hermsen dat de academische roman vleugels kan krijgen, belangrijke kwesties zoals de machtsverhouding tussen vrouwen en mannen kan aangaan en behalve diepgaand ook buitengewoon amusant kan zijn.' (Tom van Deel, in Trouw)


'Hermsen geeft in haar derde roman een venijnig beeld van de oncollegiale omgangsvormen op de universiteit. Ze bouwde er een amusante en spannende tragi-komedie omheen, die wel wat weg heeft van een detective.' (Janet Luis, in NRC).

'De profielschets geeft een genadeloos inkijkje in de ernstig vervuilde fabriekshallen van de academische filosofie en steekt ironisch de draak met de opgeklopte pretenties van de wanne be-intellectuelen. Het is een boeiende, satirische roman waarin de academische wereld flink onder de loep gehouden wordt, zonder dat het een morele afrekening wordt.' (Martijn Boven, in 8 weekly)