Workshops 2014


WORKSHOP A

Kairos. Een nieuwe bevlogenheid
Docent: Joke J. Hermsen.

We onderzoeken wie Kairos was en waarom hij in de oudheid de God van het geschikte ogenblik werd genoemd? Wat is het onderscheid tussen Chronos, kwantitatieve tijd en Kairos, kwalitatieve tijd? Daarnaast geeft de workshop antwoorden op hoe er binnen de filosofie over begrippen als enthousiasme,
hoop en bezieling is nagedacht. 'Enthousiasmos' komt voor het eerst bij Plato voor en betekent letterlijk 'van goden vervuld', maar het verwijst in zijn werk ook naar dichterlijke inspiratie. Vervolgens onderzoeken we hoe deze filosofische bevlogenheid zich tot een nieuwe vorm van politieke betrokkenheid kan verhouden.
Door welke principes kan een nieuw engagement geinspireerd worden? Principe verwijst zowel naar 'een nieuw begin' als naar 'beginsel'; het een kan niet los gezien worden van het andere. Hoe verhoudt dit nieuwe engagement zich tot het principe van nataliteit van Hannah Arendt, de 'economie van goed en kwaad' van Tomas Sedlacek en tot het principe van 'Thymos' van Peter Sloterdijk? Ook laten we ons door enkele bijzondere literaire en kunstprojecten inspireren.

Literatuur: 'Een nieuwe bevlogenheid' van Joke J. Hermsen.

zo 29 juni - vr 4 juli in 'Manoir des dames' in Arthel *


aanmeldingsformulier

programma zondag 29 juni - vrijdag 4 juli 2014


WORKSHOP B

Stil de Tijd

Denken over tijd.

Docenten: Henk van der Waal en Joke J. Hermsen.

De klassieke Griekse filosofen onderscheiden twee verschillende vormen van tijd: chronos en kairos. In deze cursus onderzoeken we hoe dit onderscheid binnen de filosofie verder werd ontwikkeld. Denken over tijd heeft vaak ook met denken over inspiratie en creativiteit te maken. Waarom werd Kairos als de 'god van het geschikte moment' gezien, die bij uitstek 'geschikt' was om iets te veranderen of in gang te zetten? In hoeverre verschilt de Kairos tijd van de 'gewone' kloktijd? Waarom werd rust - 'schole' in het grieks - sinds Plato als de voorwaarde voor het denken en de creativiteit gezien? Literatuur: teksten van Plato en Henri Bergson en 'Stil de tijd' van Joke J. Hermsen en 'Denken op de plaats rust' van Henk van der Waal.

zondag 6 juli - vrijdag 11 juli in 'Manoir des dames' in Arthel *

aanmeldingsformulier

programma zondag 6 juli - vrijdag 11 juli 2014


De locatieHet 18e eeuwse landhuis 'Manoir des dames' in Arthel waar een deel van de
workshops van zomer 2014 wordt gegeven.

informatie over de workshops

De workshops (8-12 personen) worden gehouden in onze verbouwde herberg in Arthel en/of in het nabij gelegen 18e eeuwse landhuis 'Du chemin des dames' in Arthel. Weken met een * worden in ieder geval ook in het landhuis gegeven,
dat gelegen is in een schitterend park met hoge bomen, bloemperken,
een prive zwembad en een tennisbaan. Kijk op www.arthel.nl voor een foto impressie van de huizen, de ruime kamers,
ons fraaie 'driekastelen' dorp Arthel en de mooie streek van de Bourgogne.

Het tarief voor de cursus bedraagt 695 euro op basis van een gedeelde tweepersoonskamer. Dit is inclusief alle overnachtingen, maaltijden, drankjes, culturele uitstapjes, boeken en overig studiemateriaal. Voor een kamer alleen geldt een toelage van 150 euro. Vrijwel alle gedeelde tweepersoonskamers bevinden zich in het landhuis.

Vervoer is voor eigen rekening. Als u per trein reist, halen we u op in Nevers. (aankomst trein 17.55 uur)

Bij annulering na aanbetaling 3 maanden voor aanvang wordt 100,- euro in rekening gebracht
en 300,- euro vanaf 6 weken voor aanvang. Bij annulering 1 week voor aanvang van de cursus is geen restitutie mogelijk.

Voor informatie over de workshops kunt ook mailen naar Jaap de Jonge:
mail@jaapdejonge.nlHerberg in Arthel.


Over de docenten en begeleidersJoke J. Hermsen is schrijfster en filosofe. Ze promoveerde in 1993 op een filosofisch proefschrift aan de Universiteit van Utrecht en werkte vele jaren als docent aan diverse faculteiten wijsbegeerte. In 1998 verscheen haar debuutroman Het dameoffer, gevolgd door Tweeduister (2000), De profielschets (2004),
De Liefde dus (2008, genomineerd voor de Libris prijs) en Blindgangers (2012, genomineerd voor de ako literatuur prijs). Behalve romans publiceert ze regelmatig filosofisch/literaire essays, zoals Heimwee naar de mens, Windstilte van de ziel (2011) en de filosofische bestseller Stil de tijd (20e druk) waarvoor ze in 2011 tevens de Jan Hanlo essay prijs ontving. Haar hele oeuvre werd in 2010 bekroond met de Halewijn literatuur prijs. Daarnaast heeft zij jarenlange ervaring als mentor creatief schrijven bij Kunstenaars & Co,.


www.jokehermsen.nl
Henk van der Waal is dichter en filosoof en geeft met enige regelmaat lezingen en voordrachten. Zijn bundels werden meermaals bekroond en voor verschillende prijzen genomineerd. Onlangs publiceerde hij een filosofisch werk: Denken op de plaats rust. Ontwerp van een filosofische levenshouding.

www.henkvanderwaal.nl

Jaap de Jonge is beeldend kunstenaar. Na zijn studie grafisch ontwerpen aan de St. Joost Academie in Breda en mixed media aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht vestigde hij zich als zelfstandig kunstenaar. Behalve ervaring als docent aan diverse kunstacademies, en als mentor bij Kunstenaars & Co, heeft hij ook ruime ervaring opgedaan in het internationale kunstcircuit. In 2010 ontving hij de Martin van Amerongen prijs voor zijn grafische visuele essay.
Hij werkt samen met dichters als Henk van der Waal, voor wie hij enkele gedichten visualiseerde, te zien op: www.zelfworden.nl.

www.jaapdejonge.nl